Asprovalta - Greece

Ukoliko je i ove godine vas izbor Grcka ali se ne mozete odluciti o konkrektnom mestu letovanja,mozete "skoknuti" do Egejskog mora na cijoj obali se nalaze Asprovalta,Vrasna i Stavros. To su mala turisticka mesta smestena na samo 70-ak kilometara od Soluna,kojima se vec godinama dodeljuje plava zastavica za kvaitet i uredjenost od strane Evropske Unije i Mediterana. Citavu oblast ovog zaliva (Strumski zaliv) karakterise zelenilo,na istoku je planina Pangeo,na zapadu planina Stratoni a na severu planina Kerdilio.
Asprovalta je gradic koji zadovoljava mnoge potrebe turista: lepe uredjene plaze,odlicna usluga,cisto more,bogato zelenilo,dobar provod i mnoooogo zabave za decu.


Na prvi pogled osvojice vas cisto,toplo more i siroka pescana plaza puna kafica u kojima je uvece provod zagarantovan. Jedan od poznatijih je Versus Beach Bar gde je dnevna usluga veoma dobra
(veliki minus za konobare koji slabo znaju engleski) ali nocu tak krece "ludnica",uzivo muzika,DJ i nezaobilazni kokteli.

Pescana plaza dugacka je oko 20km i prostire se preko Nea Vrasne sve do Stavrosa,idealna je za one koji vole setnju pored mora uz magicni zalazak sunca. Ima terene za odbojku,fudbal,stoni tenis. Duz plaze je drvored koji se proteze sve do Nea Vrasne.



Asprovalta je gradic koji je "pun" zabave za decu koja ce biti odusevljena parkicima na plazi,mnostvom autica na srtruju i onih koje mogu voziti pored plaze,dobro opremljenom igraonicom gde im ni posle par sati nece biti dosadno dok se roditelji mogu opustiti na terasi igraonice uz pice i vecericu.


Asprovalta moze da se pohvali velikim brojem dobro snabdevenih prodavnica i suvernirnica ali se ne nadajte nekom dobrom sopingu jer je roba mahom kineska (kao i u vecini grckih letovalista),taverni,pekara gde se mogu naci ukusna peciva i prepreeeukusni kolaci.
Glavno setaliste,koje se nalazi pored plaze,puno je restorana,raznih zabava za decu i nekoliko prelepih fontana,dok su prodavnice smestene u manjim ulicicama koje presecaju ovo setaliste.


Pa kada ste vec u Asprovalti treba obici crkvu Sv. Djordja u kojoj se cuva ikona ovog sveca iz 16.-17. veka i Narodni muzej Asprovalta gde mozete nesto vise saznati o Grckoj tradiciji.


Kazu da su cene ove godine malo "jace" nego prosle pa tako da na plazi za 6 eura mozete popiti dva pica (uz to dobijate tri lealjke i suncobran),parce pice je 2 eura dok je porodicna 7 eura,hamburger i giros su 2,50 eura,club sendvic 5 eura,sladoled na tocenje 1,50-3 eura. Sto se tice decijih zanimacija tu je igraonica koja se placa 3 eura za jedno dete (u cenu je ukljucen sokic po izboru),gde mozete pojesti nesto a cene se krecu od 2.50 do 8 eura,autici na struju su od 0,50 do 1 eura,autici sa pedalama koji se voze pored plaze su 2 eura 10 min. itd.

 

Cene smestaja se krecu od 20 do 35 eura dnevno za trokrevetnu sobu (kraj juna i pocetak jula) u zavisnosti od blizine plaze ali su mestani pristupacni i uvek spremni na saradnju pa tako da veoma lako mozete spustiti cenu (u nasem slucaju je to bilo za nekih 10 eura po danu pa umesto 35 mi smo platili 25 eura - za boravak od 22. juna do 3. jula platili smo 300 eura za tri osobe a pritom je extra smestaj,nova zgrada uradjena s'ljubavlju,prepuna prelepih detalja na nekih 100-tinak metara od plaze).

  

Коментари

  1. Joj, prelepo izgleda, podseca me na Jerisos, malo mesto nekih tridesetak kilometara posle Stavrosa. Ja sam tamo bila 2010 i nemam reci koliko je divno! Inace taj severni deo, Egejsko more, meni je ubedljivo najlepsi deo Grcke i more i plaze i sve. Divne fotografije! :)

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

NYX Jumbo Eye Pencile Milk

Uradi sam - Uskrsnje dekoracije II

La Roche-Posay Effaclar Duo (+) krema za lice

Tecni puderi za mesovitu kozu

Uradi sam - Uskrsnje dekoracije